Детски център


Детският център е извънучилищно звено в  което  се реализират разнообразни извънучилищни форми на работа. Посещавайки го у всяко дете  се формира родолюбив дух, действена гражданска позиция и стимул за здравословен начин на живот чрез:

    1. Непосредствено общуване с природата
    2. Запознаване с  паметниците на културата
    3. Участие в дейности от областта на науката, изкуствата, спорта и туризма
    4. Осигуряване на равнопоставено участие в  живота на местната общност
    5. Организиране отдиха и свободното време

   Образователната  и възпитателната работа в детския център е насочена към всички деца, най – вече към тези, които имат проблеми с общуването, деца с хиперактивно поведение, трудности в общуването, бягство от дома и от училище, конфликти в семейството, със случаи на подчертано агресивно поведение, както и с деца с наложени мерки от Местната комисия. Заниманията  са по план, предварително изработен и съгласуван с ръководството на училището.

От м. юли т.г  в детския център сa сформирани клубове по интереси:
„Градинар” „Кулинар”, „Млад краевед”. Екипите са от по 5-7 деца. Някои  се включват в 2 клуба. Съставен е  и график за разпределение на времето на клубовете. Работата в зеленчуковата градина е разнообразна и изморителна  - копане  - зелен фасул, картофи, дини, пъпеши тиквички, зариване на царевица, садене на пипер, чубрица, култучене на домати, плевене, изхвърляне на плевелите. Трудът им се възнагради. Децата набраха над 15 кг.зелен фасул, репички, краставици, захарна царевица, бамя, пипер. Децата работят в зеленчуковата градина всеки понеделник и сряда от 15.30 до 16.30 ч. с много почивки. Въпреки че е есен, те отново са в градината – почистват я, за да я подготвят за оране, засяха салатата, спанака, зимни репички, окопаха дръвчетата. Тези от тях, които са се включвали в такава дейност  и вкъщи са по-издържливи и имат умения за работа. Понякога се обръщат за помощ и към дядо Петър Конакчиев. След свършване на определената работа, децата са доволни от себе си и почивката, и игрите в центъра са заслужени. Води се дневник на дейността на клуба. Децата подреждат плевелите като хербарии. Също и насекомите.
За Празника на градинарската чорба те заслужено заеха третото  място за 2010г.

Децата от  клуб „Кулинар” усвояват умения за приготвяне на ястие от типа”Какво да си сготвим, когато мама я ;няма вкъщи?”. Продуктите са от градината- салата, лук, копър, ;репички, тиквички, краставици, картофи,бамя. Децата се учат добре да подготвят зеленчуците за салатата – почистване, измиване, нарязване, овкусяване. Приготвят и ястия от тиквички с пържене и печене, градинарска чорба, бухти, кротони. В дневник отбелязват необходимите продукти и начина на приготвяне. Все повече деца преписват рецептите, за да се „опитат вкъщи”. В детския център направиха и първите консерви от бамя в доматен сок. Консервите ще им са необходими за градинарската чорба, която ще правят кулинарите в Габрово.
На 04.09.2010 г. по време на празника на градинарската чорба в гр.Златарица 26 годишната софиянка с габровски корен Надежда Савова, докторант по културна и социална антропология в Пристънския и преподавател в Софийския университет, обяви побратимяване на Детски център „ 3 в 1 - заедно” в града ни с Хлебна къща „Св. Христофор” – гр. Габрово. Децата заживяха с тази мечта  да отидат в този град и да скрепят това приятелство. Тази мечта е вече реалност. Децата макар и несръчно, но с много желание месиха питки, а кулинарите свариха казан с градинарска чорба .

 

Целта на клуб „Млад краевед” е да се „ровнат” в  миналото на града ни, класното училище, училището в което учат, като се срещнат с учители и учители-пенсионери. Те ще разговарят с тях по различни теми, като по този начин ще се научат да водят интервю. Имаха срещи с възрастни хора, които  им разказаха  за голямото наводнение през 1943 година, срещи със спомени за градинарството. Води се дневник и се изготви албум от материалите.
Децата обичат да спортуват, да ходят на разходки, на походи , да участват в празници и развлечения.
Посещавайки центъра, децата  оценяват собствените си възможности и тези на групата, представят нови форми на позитивно отношение към своята личност, личността на другите,околната среда, осмислят човешките ценности, приятелството, любовта, развиват се творческите способности и работата в екип.

Три поколения под един покрив
Не е трудно да се организират празници посветени на Майката Земя,
по-трудно е да се опишат с няколко изречения.

Децата от Детски център  ”3 в 1 – заедно”  към СОУ”Св. Св. Кирил и Методий” гр. Златарица с ръководител Стефка Николова, с желание се присъединиха към инициативата на българските членове на световната организация „Slow Food” за отпразнуване на 10 декември – Деня на Майката Земя. Инициативи, посветени на Терра Мадре,  започнахме още на 05.12.2010 година, когато гост на центъра беше Надежда Савова – докторант по културна и социална антропология в Пристънския университет, преподавател в СУ и създател на първата хлебна къща „Св. Христофор” в Габрово, заедно с няколко деца и родители. С рибник, рибена чорба и вкусни лакомства, приготвени от сръчните ръце на баба и мама, децата потвърдиха участието си като слоуфудци.  Надежда ни подари значки, диплянки, знамето на Терра Мадре.

Но най – ценният подарък е връчване на Лиценз за програма и център „Хлебна къща”, тъй като в сградата ни има пещ и ние месим и печем топли питки.
За да отпразнуваме „Деня на Майката Земя” децата поканиха домуващите в Дом за стари хора „Донка  Паприкова” в града ни. Те разказаха интересни неща от своя живот, а децата за своята дейност в Центъра и за включването им в кампанията за „Чиста, честна и социално отговорна храна за българските деца”. Баба Данка, от името на старците, помогна в омесването на тестото и докато то втасваше, а после се печеше, децата пяха коледни и новогодишни песни, размениха си коледни подаръчета. Топлината от пещта, жарта в нея, децата и уханието на хляб разнежи старческите сърца. И възрастни, и деца бяха единодушни, че храната носи в себе си удоволствие, култура и весело настроение. Накрая всички си хапнаха топли питки със сиренце, пуканки и домашно приготвена боза.

 


условия
© 2010 СОУ "Св. св. Кирил и Методий" гр.Златарица
за сайта