Конкурси


ВКЛЮЧИ СЕ: КОНКУРС „ДЪРВО С КОРЕН”

Има ли дърво, което за вас е нещо много повече от дървен материал? Което за вас е значимо, ценно, лично? Което е важно за пространството, в което живеете, или се вписва в ритъма ви на живот – всекидневния или празничния?
Такива дървета, истории и разказвачи искаме да събере конкурсът на фондация „ЕкоОбщност”. Търсим дървото с корен - с история, произход, традиция, принадлежност, с връзка с живото, с природата, със земята.
Разкажете и ни покажете защо това дърво е различно и с какво – за вас, вашето семейство, приятели, съученици или съграждани и защо искате за него да научат повече хора и то да бъде отличено. Напишете ни историята му, животът му днес, но и как бихте искали да продължи тази история?
Дървото може да е герой в лична история, в историята на общност, място или селище, в ритуал или традиционен празник, в легенда, предание или вярвания, в спомен или мечта. Може да е рядък вид, природна забележителност, свещено дърво или просто дървото, под чиято сянка сте слушали приказки от баба...

КАК ДА УЧАСТВАТЕ

В конкурса “Дърво с корен” 2010 могат да участват всички – индивидуално или като група хора, училищен клас. Достатъчно е да имате желание да ни разкажете за вашето дърво и да изпратите до 31 октомври 2010 г. неговата номинация на електронната ни поща: tree@bepf-bg.org - Фондация “ЕкоОбщност”- За конкурса “Дърво с корен 2010”.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЪДЪРЖА НОМИНАЦИЯТА

Вашата история за дървото, разказана на не повече от 2 стандартни печатни страници – Разкажете ни защо това дърво е важно за вас, защо се е запазило във вашите спомени, история, традиции, живот, легенди. 
Най-малко 3 снимки на дървото в електронен вид, с добро качество и кратък пояснителен текст към всяка снимка - Освен тях, може по ваше желание да ни изпратите и снимки, свързани по някакъв начин с вашата история за дървото.
Местоположение на дървото – Посочете точното му местонахождение
Характеристика на дървото – Вид, височина, обиколка, приблизителна възраст.
Информация за номиниращия – име и населено място, възраст, адрес за кореспонденция, електронна поща, телефон за връзка.
Конкурсът не е за литературно есе или литературни умения, нито за фотография. Конкурсът е за дървото и неговата история във вашите очи, затова я разкажете със свои думи, както вие я чувствате.

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ КОНКУРСЪТ

До 31 октомври 2010 г. ще събираме номинации от цялата страна, след което комисия ще избере десет финалисти. Комисията ще оцени природната и културната значимост на дърветата, красотата на тяхната история, влиянието им върху хората и местата и т.н. На 15 ноември 2010 г. финалистите ще бъдат известни и техните истории и снимки ще бъдат публикувани на интернет страницата на конкурса: www.bepf-bg.org/tree, където всеки ще може да гласува за своя фаворит до 5 декември 2010г. Победителят в конкурса и неговите подгласници ще бъдат обявени през януари 2011 г. Той ще има привилегията да участва в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2010”, където ще се състезава с победителите от националните конкурси в други европейски държави. 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ КАТЕГОРИИ 

Освен победителя в „Дърво с корен” 2010, който ще бъде определен чрез онлайн гласуване от широката публика, комисията на конкурса ще избере победители в две допълнителни категории - „Дърво в опасност” и ”Млад природолюбител”.
В първата категория журито ще отличи дърво, което е ценно за хората или природата, но е заплашено от унищожение или увреждане, или е представител на застрашен вид.
Отличието ”Млад природолюбител” ще получи най-добрата номинация за „Дърво с корен”, направена от деца между 6 и 14 годишна възраст. Всички детски предложения ще бъдат качени и достъпни за разглеждане онлайн в рубриката „Зелен кът” на сайта на списание National Geographic Kids България. 

НАГРАДИ

Победителят в конкурса „Дърво с корен” 2010 ще донесе на номиниралите го ваучер за рафтинг приключение, осигурен от "Адвенчър нет".
В категория „Дърво в опасност”, фондация „ЕкоОбщност” ще подкрепи усилия за опазване и съхранение на отличеното дърво.
Спечелилите приза ”Млад природолюбител” деца ще получат награди от  National Geographic KIDS България. 

ВСИЧКИ НОМИНАЦИИ ЩЕ БЪДАТ КАЧЕНИ И ВИДИМИ И ВЪВ ФЕЙСБУК ГРУПАТА НА КОНКУРСА, ЗАЕДНО С ПЪРВОТО ИМЕ И НАСЕЛЕНОТО МЯСТО НА НОМИНИРАЩИЯ ИЛИ НОМИНИРАЩИТЕ, ОСВЕН АКО АВТОРИТЕ ИЗРИЧНО НЕ ИЗЯВЯТ НЕСЪГЛАСИЕ. 

Конкурсът „Дърво с корен” е част от международния проект „Европейско дърво на годината”. Този проект се осъществява с подкрепата на Държавния фонд по околна среда на Република Чехия, Министерството на околната среда на Република Чехия и Фондация „Партньорство” – Чехия и Адвенчър нет. С медийната подкрепа на National Geographic Bulgaria, NG Kids Bulgaria и Списание 360.


Във връзка с честването на 150 години от откриване класното училище в Златарица,  СОУ”Св. св. Кирил и Методий” организира:

Конкурс:

 1. Поетичен конкурс за творба на тема „Моето училище”
  Условия:
  Съчинение – разсъждение
  Есе
  Стихотворение 
  Комисия за оценяване: Димитър Миновски и Виолетка Дешкова
 2. Презентация на тема „Моето училище”
  Условия:
  Да е свързана с нашето училище  
  Комисия за оценяване: Нели Райкова, Мария Бахарева и Кирил Колев
 3. Рисунка на тема „Моето училище”
  Условия:
  Формат А4, да е свързана с живота на училището
  Комисия за оценяване: Маргарита Драгнева, Илка Пъпешкова, Димитрина Хараламбиева.

  Краен срок за предаване на творбите -  22. 10.2010 год
  Представяне на творбите – 27.10.2010 год.
условия
© 2010 СОУ "Св. св. Кирил и Методий" гр.Златарица
за сайта